To have or not to have ‘-ing’

articol scris de Dora Logojan

 

 

       Dragilor, astăzi o să vă povestesc puțin despre câteva verbe ce pot părea la prima vedere foarte ciudate pentru că există situații în care au sau nu ‘-ing’. În primul rând trebuie să lămurim când un verb care poate avea ‘-ing’ : acest lucru se întâmplă când verbul nostru este întâlnit la timpul Present Continuous. Cum recunoaștem acest timp? La afirmativ se formează cu verbul ajutător ‘to be’ la prezent împreună cu forma I a verbului pe care vrem să îl conjugăm, la care adăugăm terminația ‘-ing’.

 

       În continuare vom analiza câteva verbe pentru a vedea concret când se întâmplă acest lucru. Dacă luăm verbul to have spre exemplu, vom avea două situații:

1. când acesta înseamnă a avea, atunci va fi folosit la Present Simple:

       I have two dogs and one cat.

2. când to have înseamnă a lua masa sau a servi o băutură, atunci va fi folosit la Present Continuous

       We are having dinner at this new restaurant in Unirii Square.

În cazul verbului to look se va proceda la fel: când acesta are sensul de a părea, a arăta, atunci îl vom folosi la Present Simple: My mother looks younger than she actually is. În schimb dacă înseamnă to look for, adică a căuta, atunci va avea ’-ing’: Are you looking for the keys? They are in the kitchen.

     La fel se va întâmpla și în cazul verbelor to be (a fi/a se comporta), to see (a vedea/a consulta, a vizita), to hear (a auzi/a audia).

 

     Mare atenție, în schimb există și verbe care nu vor avea niciodată ’-ing’, cum ar fi cele de gândire (to know, to believe, etc.) sau cele ce exprimă o dorință (to wish, to want, etc.)

 

       Dacă ar fi să rezumăm totul pe scurt, în afara excepției de mai sus, dacă verbul are sensul lui de bază, atunci nu are ’-ing’. Însă dacă se traduce printr-o expresie și capătă alt sens, vom ști că poate să primească ’-ing’.

     

How many friends _______ you _______? (have)

My mother _______(want) us to buy a new car.

I ______________ (look) for a parking spot.

The animals _____________ (be) stressed during the storm.

We _____________ (have) strawberry mousse for dessert.

Our room _________ (look) nice with this new desk lamp.

The guests __________ (to be) already here.

I _________ (wish) I had a blue bicycle.

Mary and Jean can _______  (hear) the storm and the thunders.

I think I _______ (know) the answers to this exercise.

 

      Pentru a vă verifica noțiunile întâlnite în acest articol vă invit să rezolvați următorul exercițiu și aștept cu mare drag răspunsurile voastre la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Cristina Stanescu
Cu o experienta de peste 10 ani in predare, am avut o varietate de studenti de varsta si meserii diferite, deci am fost nevoita sa gasesc o formula de a preda care sa aiba cativa numitori comuni insa sa se poata mula pe nevoile fiecaruia, prin urmare mi-am realizat propriile compilatii de lectii, o colectie bogata de exercitii de gramatica, audio etc. Am putut compara sistemul de invatamant din Romania cu cel din Italia de exemplu, am frecventat,ca si studenta cursuri predate de profesori straini si am facut lectiile cat mai practice posibile.